AL_A wraps University of Oxford buildings in etched glass and anodised aluminium


London-based architecture studio AL_A has designed two buildings for the University of Oxford that are wrapped in aluminium and etched glass to mimic stone and reflect the site’s historic setting.


The two interconnected buildings form part of the Wadham College campus and consist of an undergraduate centre that houses common and social spaces and work areas, and a new access centre for visiting school students.

The building is located on a courtyard by AL_A
Top: AL_A designed the new Wadham College buildings at the University of Oxford. Above: it clad the buildings in anodised aluminium

The campus is organised around a series of formal courtyards, which Amanda Levete Architects (AL_A), said have become disconnected over years.

The two new buildings aim to better connect the surrounding college buildings and recentre their quads, or courtyards, as the social centres of the campus.

It has a gridded facade by AL_A
The new campus buildings were built on a courtyard

“We wanted to re-establish the original masterplan and the relationship between the quads, reconnecting the college physically and visually through improved connections and views through the buildings and between the quads,” AL_A director Ho-Yin Ng told Dezeen.

“The quads are the social centres of the college, and we wanted to emphasise this by establishing a gathering space at the heart of the site, on the steps of the new connecting stairway up to the library terrace.”

It has a stone staircase by AL_A
The design aims to mimic its surroundings but through a contemporary look

The two buildings are clad in glass that reflects the nearby buildings, with the aim of allowing the contemporary structures to blend in with their historic surroundings.

The glass on the access centre is horizontally etched to create a worn, stone-like texture that mimics surrounding stone buildings.

The steps have amphitheatre style seating by AL_A
The Yorkstone stairs were used to visually and physically connect the new and old buildings

“The two new buildings are distinct in their function and in their funding, and so we designed for the two different identities,” said Ng.

“At the same time, we wanted to connect them, expressing their common endeavour of making Wadham a place of intellect and great imagination,” he added. “We have treated them as brother and sister, using the same materials on each but different applications.”

“In this way, they mirror the rough and the smooth stone around the entrance to the college, the Elephant Gate, where additions and modifications throughout history are written in the building materials.”

The glass facade reflects the surrounding buildings by AL_A
Etched glass aims to mimic the worn stone on historic buildings

The exterior of the undergraduate centre has a subtler finish than the access centre and was designed to be more transparent, allowing the interior and student activity to become the focal point.

Anodised aluminium was used across the exterior of both buildings, forming gridded panelling that frames metal-trimmed windows.

“Layers of subtle colour add warmth and ground the building in its context, referencing the colours of the stained-glass windows in the college chapel,” Ng explained.

“The warm finish of the metal aluminium window reveals and fins match the warm tones of the stone finishes throughout the College,” he added.

“The delicate details and colours of the facade further activate the buildings by shifting in tone throughout the day and through the seasons; as you approach the centres from a distance, the perception changes.”

The facade reflects the stone coloured surroundings by AL_A
Horizontal etched glass adds a textural dimension to the reflective facade

A large staircase made from Yorkstone physically and visually connects the old campus library with the new access centre by sweeping into the base of the structure.

The Yorkstone steps form amphitheatre-style seating to create a social space at the heart of the campus between two courtyards.

The building is L shaped in plan by AL_A
Glazed facades connect the courtyards with the interior

Inside, the buildings are connected by a red “ribbon-like” staircase that brightly contrasts with the light stone surroundings.

“This ribbon-like stair is a streak of colour rising up the building with tendrils seen to connect into both buildings,” said Ng.

“It is highly visible from outside from both the back and bar quads. It is a graphic and metaphorical as well as a physical link between two centres that are otherwise distinct.”

The interior provides pops of colour
The buildings are connected by a winding red staircase

AL_A was founded in 2009 by Amanda Levete….



News Read More: AL_A wraps University of Oxford buildings in etched glass and anodised aluminium

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Get more stuff like this
in your inbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.